NISKO EMISIONA (LOW-E) STAKLA

Da bismo zadržali najbolje dekorativne osobine staklenih površina a istovremeno popravili njihove termoizolacione karakteristike, primenjujemo niskoemisiona ( LOW-E ) stakla. LOW-E je skračenica nastala od pojma „Low Emissivity“ tj. smanjeno zračenje.

LOW-E stakla odbijaju nevidljivi ultra-ljubičasti (UV) deo svetlosti i tako značajno umanjuju zagrevanje prostorija leti. Takođe, odbijaju i najveći deo toplote prostorije i vraćaju je nazad što zimi štedi energiju za zagrevanje. Poslednjih decenija je povećana količina UV zračenja pa niskoemisiona stakla štite i zdravlje ljudi.

Smanjeno zračenje se postiže izuzetno tankim premazom stakala, najčešće na bazi srebra- koji čuva prozračnost stakla a značajno unapređuje termoizolacina svojstva. Postoje tzv. tvrdi i meki premazi. Tvrdi premaz se nanosi na toplo staklo u procesu proizvodnje i tako postaje deo stakla. Ovakav premaz je otporniji na oštećenja prilikom transporta i obrade. Meki premazi imaju značajno bolje termoizolacione karakteristike i nanose se laminiranjem. Osetljiviji su na oštećenja i na atmosferske uticaje pa je neophodno ugraditi ih u vakumirane termopane ispunjene argonom.

VELIKE UŠTEDE UZ LOW-E STAKLA

Uštede za zagrevanje i hlađenje su naročito važne za velike objekte. Prema zakonu o efikasnom korišćenju energije, svaki objekat mora da ima tzv. „zeleni pasoš“ – dokaz da su prilikom projektovanja i izgradnje poštovane preporuke za uštedu energije. Preporuke zakona se naročito odnose na objekte iz javnog sektora ( institucije na budžetu ), proizvodne kompanije ( radi povećanja konkurentnosti ), trgovačke objekte ( radi kontrole troškova prodaje ), domaćinstva …
Na osnovu ovog zakona su određene i skuplje tarife za veće potrošače kako bi se ubrzao prelaz na energetski efikasne objekte i značajno povećale uštede.

ZA UKRASNE FASADE SA NAJBOLJOM TERMOIZOLACIJOM

Za veće staklene površine preporučujemo HP niskoemisiona stakla koja veoma atraktivno reflektuju okruženje objekta.
U zavisnosti od ideje projekta ili namene zastakljenih prostorija, staklena fasada može delimično ili u potpunosti da zameni zidove zgrade. HP stakla sprečavaju pogled spolja a enterijer dobija jedinstven široki pogled i stvara izuzetno atraktivan doživljaj. Upravo zbog toga, ova kombinacija se koristi za reprezentativne zgrade i izložbene salone.

UKRASITE STAKLA MOTIVIMA PO IZBORU

Veće staklene površine u javnim objektima često imaju i dekorativnu i informativnu funkciju. Za ovu namenu je moguće kombinovati niskoemisiona stakla sa dekorativnim staklima ili peskiranim staklima sa motivima po izboru – logotipom kompanije, reklamno-informativnom slikom ili dekorativnim motivom.
Izaberite atraktivan dezen dekorativnog stakla u skladu sa stilom uređenja prostora ili bilo koji ukrasni ili informativni motiv koji ćemo preneti na staklo peskarenjem ili graviranjem.

PORUČITE!

Prema potrebi kupaca, izrađujemo sve vrste TERMOPAN uložaka sa niskoemisionim staklima za prozore i vrata ili za staklene fasade. Detalje ove ponude pogledajte na stranici PROIZVODNJA TERMOPANA.
Sve vrste niskoemisionih stakala možete poručiti za sebe ili kupiti na veleprodaji. U veleprodaji nudimo posebne, partnerske uslove našim kupcima. Detaljnije informacije pogledajte na stranici SARADNJA ili nas kontaktirajte direktno.

Tab 1 content